فوتبال خراسان رضوی در انتظار اتحاد و تعامل

فوتبال خراسان رضوی در انتظار اتحاد و تعامل
چند ویژگی بارز در هیات احسان اصولی که بالغ بر پنج سال سکان‌دار فوتبال و فوتسال استان خراسان رضوی بود دیده می‌شود. البته نقاط ضعفی نیز وجود داشته و در خصوص سقوط نماینده این استان در لیگ برتر فوتبال کشور نیز باید نمره منفی به هیات داد.

به گزارش هوادار نیوز قاعدتا اگر با فوتبال عجین باشیم باید به این درک برسیم که انتقادات بر پایه واقعیت‌ها مطرح شود و مخالفت‌ها از سر دلسوزی باشد.  آنچه مسلم است اینکه این رشته پُرطمطراق که در دو دهه اخیر با فوتسال نیز عجین شده است، علاقمندان بسیاری را از هر طیف و هر رده‌ای به خود جذب کرده و در این وضعیت نباید بدون مطالعه و بدون تحقیق نظر داد. پر واضح است که فوتبال ایران با مشکلات عدیده‌ای دست و پنجه نرم می‌کند و واضح و مبرهن است که برای حل این مشکلات نباید داخل جریانی شد که نه تنها به نفع این فوتبال نیست بلکه صرفا اوضاع را متشنج خواهد کرد. با این حال باید گفت؛ آنچه بر فوتبال خراسان رضوی در این چند ساله گذشته است محتاج کالبد شکافی عمیق است.

قبل از شروع

اینکه چرا نماینده لیگ برتر فوتبال استان خراسان رضوی سر از دسته‌های پایین‌تر درآورده است؟ اینکه فوتسال این استان پهناور در شتابی مطلوب طی طریق می‌کند. اینکه تنش‌های ریز و درشتی بین هیات، پیشکسوتان و حتی رسانه‌ها دیده می‌شود. اینکه انتخابات به تاخیر افتاد و بعضی کاندیدهای انصراف داده صحبت از مهندسی شدن انتخابات کرده‌اند. اینکه در تعدادی از شهرستان‌ها اختلافات شدیدی بین هیات فوتبال و اداره ورزش ملاحظه شده و دود این آتش بی‌ثمر به چشم تیم‌داران و باشگاه‌داران رفته است. اینکه خلیل موسوی با رای قاطع اعضای مجمع انتخاب می‌گردد.  اینکه رگه‌هایی از ثبات در این انتخاب مشاهده می‌شود. اینکه طیفی از پیشکسوتان جریان فوتبال استان را مورد سوال قرار داده و حتی تعدادی از فساد صحبت به میان می‌آورند. و اینکه دغدغه اهالی فوتبال استان برای برون رفت از مشکلات موجود، چگونه توسط هیات جدید مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در همین راستا برنامه‌های سید خلیل موسوی چیست؟ ابتدا باید تمام موضوعات مطرح شده را تحلیل و بررسی کرد و سپس اندکی صبر نمود تا رئوس برنامه متصدی جدید منتشر گردد.

کارنامه هیات قبل

چند ویژگی بارز در هیات احسان اصولی که بالغ بر پنج سال سکان‌دار فوتبال و فوتسال استان خراسان رضوی بود دیده می‌شود. البته نقاط ضعفی نیز وجود داشته و در خصوص سقوط نماینده این استان در لیگ برتر فوتبال کشور نیز باید نمره منفی به هیات داد. از جمله نکات بارز هیات قبل، حضور احسان اصولی در بدنه فدراسیون بود که باعث گردید تیم مدیریتی این استان از پشتوانه مناسبی برخوردار باشند.  هیات اصولی برخلاف آنچه گفته شده است بر محور برنامه و اصول تعیین شده  پیش رفته و پایبندی به آن نیز در بهترین حالت دیده شده است. دراین بین فوتبال و فوتسال استان خراسان رضوی در دو مسیر تقریبا متفاوت طی طریق کرده است؛  "فوتسال در بهترین شرایط و فوتبال با کمترین بازدهی."  فوتبال این استان که روزگاری حرف‌های زیادی برای گفتن داشت اکنون وضعیت مناسبی در فوتبال کشور ندارد. خصیصه دیگر هیات احسان اصولی اصل ثبات و حمایت است که با اجتناب از تغییرات احساسی سعی گردید پشتوانه سازی و اعتماد به بالاترین حد خود برسد. " این جریان را در اتفاقات فوتبال شهرستان کاشمر و چند شهرستان دیگر می‌توان به عینه مشاهده کرد." ویژگی بارز دیگر هیات اصولی توجه به شهرستان‌هاست. ده‌ها سفر استانی توسط محسن حیدری و حمید طیبی با تیم‌های تخصصی به شهرستان‌های مختلف انجام شده است. در حوزه فوتسال حمایت ویژه‌ای به باشگاه‌های شهرستانی صورت گرفت و صعود بازرگانی محمدی کاشمر به لیگ دسته یک فوتسال کشور نمونه‌ای از این تعامل می‌باشد. برگزاری کلاس‌های آموزشی موضوع دیگر است که در این بخش خراسان رضوی اگر پیشتاز نباشد در بین بهترین استان‌ها قرار گرفته است.

 سخن منتقدان

هیات فوتبال استان خراسان رضوی در پنج سال گذشته با انتقادهای ریز و درشتی روبرو بوده است. درستی و نادرستی انتقادات موجود مد نظر نیست. مهم اینست که جمعی از اهالی فوتبال استان به خصوص پیشکسوتان انتقاداتی بر نحوه مدیریت وارد نموده‌اند که لازم است به آن اشاره کرد. اکثر منتقدان معتقدند؛ نحوه مدیریت هیات استان دورهمی بوده است. قابلیت‌های استانی  شناسایی نشده  و منتقدان به حاشیه رفته‌اند.  اساسنامه هیات پراز اشکال است و تمام کارشناسان فوتبال کشور با آن چالش دارند. هیات  فوتبال خراسان رضوی نخواسته و یا نتوانسته که تمام نیروهای بالقوه استانی را تحت عنوان نیروی توسعه و پیشرفت در اطراف خود جمع کند، و برعکس اسباب دوری و عدم تفاهم را فراهم آورده است. مناطق کم برخوردار همچنان مشکل دارند و هیات  وظایف خود در این خصوص به خوبی انجام نداده است.  برگزاری مسابقات بی نظم است و کیفیت آن به اندازه هزینه‌ای که باشگاه‌ها می‌کنند، نیست. منتقدان هیات به یک اصل منتقد بوده و آن را ضعف اساسی هیات بیان کرده‌اند؛ " انتخاب روسای هیات روشی درست و استاندارد نداشته و مطابق با واقعیت نیست." منتقدان در خصوص نقاط قوت نیز اظهار نظر کرده‌اند: برگزاری لیگ دوازه ساله‌ها را از بهترین اقدامات هیات عنوان شده است. آنان برای بازگشت به شرایط مطلوب از جمله حضور مجدد در لیگ برتر فوتبال کشور همت و پشتیبانی تمام ارکان استان را لازم و ضروری دانسته و راه برون رفت از مشکلات عنوان شده را بازگشت پیشکسوتان به عرصه فوتبال پیشنهاد کرده‌اند.

 نیاز اساسی شهرستان‌ها

به جرات می‌توان گفت؛ تعامل ویژه بین هیات استان و شهرستان‌ها تابعه در سال‌های اخیر دیده شده است. توجه ویژه به مناطق دارای استعدادهای برتر در فوتبال و فوتسال نیز از جمله نقاط مثبت تعبیر می‌گردد. اما در این بین نیازسنجی جامعی در خصوص آنچه به پیشرفت فوتبال و فوتسال شهرستان‌ها یاری می‌رساند، دیده نشده است. به عبارتی کمبودها و مشکلاتی اعم از اختلافات، اشتباهات و گاهی موضع‌گیری‌های بین هیات فوتبال و اداره ورزش، روند پیشرفت را مختل و اغلب به بیراهه برده است. این درحالی است که اولین آیتم مورد نیاز برای قرار گرفتن در مسیر درست، اتحاد و همدلی است. از طرفی بودجه تعریف شده‌ای در مدیریت هیات‌ها و حتی ادارات ورزش پیشبینی نشده و به همین علت هیات‌ها باید بخش اعظم هزینه‌های خود را از  محل دریافت ورودی مسابقات تامین کرده و با تعامل با اداره ورزش نسبت اختصاص سالن و چمن اقدام نمایند. از طرفی باید ارتباطی تنگاتنگ بین شهرستان‌ها و استان با تعیین نماینده در کمیته‌های مختلف از جمله فوتسال، داوران، اجرایی و حتی انضباطی بوجود آمده و این توجیه به عمل بیاید که فوتبال و تشکیلات آن یک مجموعه کاملا مستقل بوده و با توجه به پتانسیل ویژه‌ای که در آن متصور است، باید دیدگاه متولی ورزش بدان تغییر نماید.

 برنامه‌های احتمالی هیات جدید

کارنامه خلیل موسوی در دهه گذشته دو ویژگی بارز را به خود اختصاص داده است؛ ابتدا دانش محوری و سپس خردجمعی، دو آیتمی که با حضور متخصصان امر و نیروهای دلسوز، آینده فوتبال استان را امیدوارکننده نشان داده است. موسوی معتقد است  هیات فوتبال استان خراسان رضوی در پنج‌ساله گذشته در خصوص موضوعات گوناگون هدف‌گذاری کرده و لاجرم برای رسیدن به شرایط مطلوب، باید آن را ادامه داد و نقاط ضعف و قدرت را شناسایی کرد. آنچه مسلم است اینکه آموزش و توسعه پایدار اولین برنامه هیات جدید بوده و کاهش تنش‌های بوجود آمده و نیز گذر از چالش‌های موجود می‌تواند مسیر را برای رسیدن به هدف هموار سازد. برنامه جامع افزایش مشارکت با عضویت حداکثری فعالان فوتبال در سراسر استان نیز پیشبینی شده است و در این راه برنامه ایده‌پردازان و پیشکسوتان نیز اخذ خواهد شد. از نکات ویژه برنامه موسوی ارتباط گسترده با شهرستان‌ها و بهروری از نیروهای شهرستانی است. ارتباطی که یقینا بسیاری از حساسیت‌های موجود را کاهش خواهد داد. پشتوانه‌سازی در فوتبال و فوتسال نیز مد نظر بوده و این مهم با برنامه صحیح در خصوص فوتبال و فوتسال پایه میسر خواهد شد.

پیشرفت در سایه اتحاد

خلیل موسوی در اولین اقدام به دیدار مدیرکل ورزش و جوانان استان خراسان رضوی رفت. او در تمام جلسات برگزار شده با اعضای هیات‌های شهرستان آنان را به دو نکته توصیه نمود؛ "ابتدا داشتن برنامه و تقویم کاری و دوم اتحاد و همدلی در سطح شهرستان" موضوع مهم در مدیریت موسوی ابقای نیروهای کارآمدی بود که در سخت‌ترین شرایط بخش‌های مهم فوتبال و فوتسال استان را مدیریت کرده بودند. این بدان معناست که باید در مناسبات و برخوردها تجدیدنظر نمود. آنچه در پنج‌ساله گذشته بیشتر از هر چیزی به فوتبال و حتی فوتسال استان خراسان رضوی لطمه وارد نموده چند دستگی مفرطی بود که با اهداف گوناگون دست به موضع‌گیری‌های مثبت و منفی زده اما صرفا به تغییرات و جابجایی معتقد بودند. این درحالی است که اداره فوتبال از حالت هیئتی و کدخدامنشی و تجمع و انتقاد گذشته و تبدیل به یک سازمان بزرگ شده است. در این سازمان اولین نکته مهم اتحاد و حضور است. خلیل موسوی هم به لحاظ سواد آکادامیک، هم تجربه مربوط به مدیریت و هم سبقه فوتبال غنی و شرایط فوق‌العاده‌ای دارد. موسوی برای رسیدن به این جایگاه قریب به ده سال در بدنه مدیریت فوتبال به خصوص آموزش این رشته بوده و سرشار از انگیزه است. با این وصف؛ حالا موسم اتحاد و همدلی است تا کمبود‌ها، نقصان‌ها برطرف شده و آنچه در ذهنیت اهالی فوتبال استان خراسان رضوی اعم از پیشکسوت، باشگاه‌دار، مربی و سرپرست و بازیکنان شکل گرفته است، عملیاتی شود و آنچه مد نظر مسئولین نیز می‌باشد، جامه عمل پوشانده شود.

 



نظرات بگذارید...

Top